rss
twitter
    SOFTWARE-HARDWARE-MULTIMEDIA AND LIFESTYLE.

Monday, July 12, 2010



NI laa yang di tukar pada keta produa viva untuk ari niii peee mahal beb tapi puas hati setting kereta cum baik punya anyware siapa2 yang berminat boleh datang untuk adjust kereta di situ ok.

gua hari nii tukar SKRU camber baru rupanya keluaran perodua tidak menyediakan SKRU camber yang ok ler orang bilang, gua dikatakan tiap2 bulan alignment tayar tapi masi lari ke kiri, so ni hari gua jumpa satu tempat alignment yag paling baik punya di manggatal juga mau tau tempatnya cuma payment gila-gila laa.tempat dia di CITY WHELL ONE STOP SERVICE CENTRE, Highway By pass menggatal rampaian p.o.box 482, 88450 menggatal sabah. kk. tel 088-498371. gua bayar RM 90.00 laa beb.coz alignment ja uda RM35 adjust camber RM 10 balancing 10 camber skru pun uda 25 peee gila yang ditukar cuma ni barang jaa.

Friday, June 25, 2010

kepada yang mahu membuat imej sistem operasi.

so hari ni saya mau share sikit laa cara untuk anda membuat imej bagi memudahkan anda untuk restore balik windows yang rosak. sebab kebanyakan pengguna sekarang nii kalau windows rosak sikit mau format terus.. so riles anda terus membaca artikal ini anda akan lebih banyak skill untuk menjaga PC anda ala macam jaga sumandak hahaha.

ok, kalau korang mau jimat masa untuk install balik windows ni la caranya yang paling baik. korang boleh buat sistem imej, sistem operasi dan gunakan imej tu balik untuk install semula sistem operasi dalam masa yang paling singkat, cepat la bha. sekarang ni terdapat banyak sistem aplikasi untuk buat OS(operating system) sama ada yang main bayar punya atau yang free ada juga yang tubal main dounload pastu cari crack tu satu aktiviti yang baik juga macam saya juga.contoh yang main bayar macam NORTAN GHOST, ACRONIS TRUE IMAGE dan kalau percuma macam CLONEZILLA atau PING.
tapi kali nii saya mau cerita sikit pasal software yang saya pakai ni la, percuma lagi nama software nii MACRIUM REFLECT FREE EDITION. aplikasi software yang percuma ini boleh digunakan untuk mendapatkan data dan membuat imej harddisk korang laa. jadi lepas korang install windows baru bagus korang terus backup image pakai software macrium reflect untuk harddisk korang supaya lain kali tidak payah-payah lagi install balik susah-susah kan.
Namun sudah memadailah untuk tajuk post kali ini, iaitu membuat imej.
Jadi sekiranya Sistem Operasi anda bermasalah setelah itu bolehlah korang pasang semula menggunakan imej yang telah korang buat menggunakan Macrium Reflect. Cuma sebagai ingatan anda perlu ‘boot’ komputer anda menggunakan Live CD/DVD.

bha try laa.(try and error) baru boleh jadi pakar. rosak dulu baru pandai.

THAI YAR SERVIS CENTRE


Fuhh...ni hari saya dapat info baru yang baik punya, tempat beli tayar second hand yang mantap dan kualiti. fuhh dari jepun punya tayar pun ada so, sesiapa yang mahukan info terkini datang la ke pusat servis tayar di manggatal beralamat

THAI YAR SERVICE CENTRE
lot 7, pekan menggatal, mile 9
jalan tuaran, menggatal, kota kinabalu, sabah.
tel : 088-499849
h/p: 0198520849,019-8613990

bagi sesiapa yang tak tukup bajet untuk beli tayar baru bolehlah datang ko kedai servis ni
memang murah laa tayar

kalau dari Jepun harga RM75 boleh less kalau berani tanya laa
kalau dari KL harga RM65 pun boleh less kalau berani tanya hahah
so, bagi sesiapa yang perlukan bantuan tayar, tempat ini la paling sesuai untuk anda
itu saja info buat waktu ini. ada info lagi nanti sa post lagi ok.thanks membaca artikal yang berguna ni.

Thursday, June 17, 2010

my heart paramore

lyric paramore

Title : My HeArt

I am finding out

that maybe I was wrong

That I've fallen down

and I can't do this alone

Stay with me,

this is what I need, please?

Sing us a song and we'll sing it back to you

We could sing our own but what would it be without you?

I am nothing now and it's been so long

Since I've heard the sound,

the sound of my only hope

This time I will be listening.

Sing us a song and we'll sing it back to you

We could sing our own but what would it be without you?

This heart, it beats, beats for only you

This heart, it beats, beats for only you

This heart, it beats, beats for only you

My heart is yours

This heart, it beats, beats for only you

My heart is yours(My heart, it beats for you)

This heart, it beats, beats for only you (It beats, beats for only you)

My heart is yours (My heart is yours)

This heart, it beats, beats for only you (Please don't go now, please don't fade away)

My heart, my heart is yours (Please don't go now, please don't fade away)

(Please don't go now, please don't fade away)

My heart is yours(Please don't go now, please don't fade away)

My heart is yours(Please don't go, please don't fade away)

(Please don't go now, please don't fade away) My heart is...

Monday, June 14, 2010

My First Job.



Lepas tamat tingkatan 5 pada tahun 2001 di "Sm St Peter Telipok kota kinbabalu", perjalanan hidup menjadi sangat sukar mungkin kerana faktor keputusan yang agak sederhana. perkara yang pertama yang dilakukan adalah berkerja selama beberapa bulan untuk mencari pengalaman sebagai BOOK Promoter di sekolah-sekolah, memang pertama kali tu, memang susah dan interaksi, komunikasi hancur, lepas beberapa kali membuat promosi baru la boleh berkomunikasi dengan "sederhana lancar" hahaha, memang begitu kalau bukan talent untuk jadi seorang yang pandai bercakap. ok, pikiran menjadi kurang senang dengan keadaan ini adakah selamanya begini hmmm tidak mungkin, akhirnya sambung balik di tngkatan 6 di SMK Manggatal kalau dulu la tapi sekarang sudah tukar, jadi SMK Bandaraya, dari Uncle saya sampai adik perempuan saja yang sempat belajar di SM ST PETER TELIPOK yang lain semua masuk SMK Manggatal.

selama 2 tahun saya belajar di SMK Manggatal saya rasa macam belum mencapai apa yang saya nak jadi hmmm pikiran asik dengan kawan-kawan so berakhir lagi satu babak belajar, keputusan juga sederhana pada tahun 2003, sewaktu menunggu untuk mendapatkan result STPM kerja macam biasa la promoter buku juga di sekolah-sekolah. sampai la pada penghujung tahun 2004 saya telah ditawarkan untuk belajar di CIAST "Pusat Latihan Pengajar Dan Kemahiran Lanjutan".belajar selama 3 tahun di shah alam huu satu pengalaman yang sangat berharga buat saya dan waktu itu saya telah banyak belajar bahasa semenanjung konon laa hahaha, ok laa dipendekkan cerita selepas tamat pengajian di CIAST kerja pertama saya ialah kontrak dengan kerajaan di INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN SANDAKAN selama 2tahun sebagai Pen.Peg Latihan Vokasional J29, waktu tu la saya tahu yang talent saya sebenarnya adalah untuk mengajar dan pakar dalam IT,(belum pakar sangat hahah bolehlah) selama saya mengajar saya banyak melihat perangai pelajar dan ini la beban seorang pengajar dan beban guru-guru saya dulu mengajar kami yang jajal-jajal ni. cikgu sori ahh sepanjang saya belajar di sm st peter telipok saya pernah panjat pagar lari dari perhumpunan hehehe.

Sekolah Saya berubah sudah....



Gambar ini diambil pada 12 Jun 2010. tidak sangka sokalah saya sudah berubah wajah, kalau dulu nampak macam luas ja, tapi sekarang sudah dipenuhi dengan bermacam-macam perubahan dari kelas sampailah luar kelas dari dalam sehingga di kantin sekolah. iya laa kan teknologi dan pembangunan semakin menuju wawasan 2020 kalau dulu selalu banjir sekolah saya ni tapi sekarang ok suda kali, dinaiktaraf sistam pemparitan dan sistem-sistem lain bagi memastikan banjir tidak berulang.


sekolah ni banyak mengukir kenangan dan rasiah-rasiah tersendiri namun biarlah kenangan menjadi kenangan dan rasiah dilupakan selamanya yang penting sekolah ku nii dapat bersaing dengan sekolah yang lain untuk melahirkan pelajar-pelajar yang berkualiti dan berguna kepada bangsa dan negara. walaubagaimanapun, banyak kekurangan yang mungkin perlu di tambah bagi memperkenalkan sekolah ku ni di kenal. lepas saya menjumpai laman url http://stpetertelipok.wordpress.com/kakitangan-sekolah/ hmm banyak kekurangan lerr bro.. kena bagi elok laa laman web kasi cantik hehehehe. Ramai guru yang masih bertahan dan berkhidmat untuk sekolah ku tahniah. antara guru ku dulu,
  1. Helena Basinau
  2. Soince Bukut
  3. Werline Santor
  4. Martin Gundou
  5. Abdul Wahid Jidin
  6. Yumaat Yusuf
  7. Awang Ali Hasan
  8. Lawrence Petrus